wtorek, 30 kwietnia 2013

Na zdrowie !


6 ZASAD DIETY ANTYNOWOTWOROWEJ !

Dietetycy i lekarze zalecają, by codziennie jadać 3 porcje warzyw i 2 owoców. 

Porcja to np. jedno jabłko, pół grejpfruta, garść jagód, jedna marchewka, pomidor, mała miseczka surówki, np. z kapusty. 
Taka dieta bogata w warzywa i owoce może zapobiegać nowotworom.
Dlaczego?
W wielu tych przyjaznych dla zdrowia produktach znajdują się substancje, które niszczą wolne rodniki (odpowiedzialne za powstawanie nowotworów).
To tzw. związki przeciwutleniające.
Największe ich dawki zawarte są w warzywach i owocach o intensywnych barwach.




Nasz dietetyk przygotował listę spożywczych sprzymierzeńców najskuteczniej zapobiegających nowotworom. Warto te produkty włączyć do codziennego jadłospisu.

Ale uwaga !

Najwięcej dobroczynnych substancji znajduje się w dojrzałych owocach (więcej niż w niedojrzałych i przejrzałych).



Aby zmniejszyć ryzyko pojawienia się choroby nowotworowej, należy też unikać niezdrowego przyrządzania potraw i wystrzegać się jedzenia zepsutych produktów.

1. Zrezygnuj z kiełbas i mięs z grilla. Podczas ich przyrządzania powstają związki szkodliwe dla zdrowia, zwłaszcza benzopiren, substancja kancerogenna (rakotwórcza).

2. Ogranicz jedzenie potraw smażonych w wysokiej temperaturze. Podczas takiego smażenia tworzą się substancje rakotwórcze.

3. Nie jadaj peklowanych i mocno solonych wędlin. W soli, której używa się do peklowania i dosalania produktów, znajdują się szkodliwe azotany.

4. Unikaj wędzonych produktów. W czasie wędzenia powstaje w mięsie benzopiren (uszkadza zdrowe komórki organizmu).

5. Nie jedz produktów zanieczyszczonych pleśnią i grzybem.
Najniebezpieczniejsza jest toksyna pochodzącą z grzybów, np. spleśniałych orzeszków ziemnych, migdałów i zbóż (także mąki).
Uważa się, że to m.in. pleśnie mogą być odpowiedzialne za wystąpienie nowotworu wątroby.

6. Staraj się ograniczyć ilość tłuszczów nasyconych w diecie (nie jedz boczku, bekonu, smalcu). Wysokotłuszczowa dieta sprzyja powstawaniu w jelitach szkodliwych substancji.

OWOCE : pomarańczowe, czerwone, fioletowe

Co trzeci dzień zjedz garść winogron. /© Bauer

Najskuteczniejsze są cytrusy i owoce jagodowe - od żółtych po fioletowe.
W nich jest najwięcej bioflawonoidów oraz witamin A i C, które nadają barwę owocom i... działają przeciwrakowo.

WINOGRONA

• Są źródłem potasu, wapnia, żelaza, magnezu i antyrakowych bioflawonoidów.

• Dietetycy zalecają, by np. co trzeci dzień jadać garść winogron lub łyżkę rodzynek.

GREJPFRUTY

• Ich miąższ kryje ok. 400 cennych substancji! Najważniejsze to witaminy C, E, z grupy B i bioflawonoidy. Zwłaszcza różowe i czerwone grejpfruty chronią układ krążenia, bo obniżają poziom "złego" cholesterolu we krwi, zmniejszają też ryzyko wystąpienia raka.

• Dietetycy zalecają jedzenie przynajmniej pół grejpfruta dziennie.

JABŁKA, zwłaszcza czerwone

• Działają korzystnie na serce, chronią przed miażdżycą. Wyłapują toksyny i usuwają je z organizmu. Unieszkodliwiają też związki radioaktywne.

• Dietetycy zalecają nawet 2-3 jabłka dziennie.

ARONIA i jej przetwory

• Owoce aronii oraz zrobione z nich soki i dżemy są jednym z najbogatszych źródeł bioflawonoidów.
Zawierają też mnóstwo witamin, które wspomagają układ odpornościowy.

• Dietetycy zalecają, aby np. dwa razy w tygodniu wypić szkłankę soku albo zjeść 2 łyżki dżemu z aronii.

FIGI - świeże i suszone

• Odtruwają i odkwaszają organizm. Stosowane są także w leczeniu raka.
Zawierają benzaldehyd działający przeciwnowotworowo.

• Dietetycy zalecają jedzenie 3-4 suszonych owoców przynajmniej co drugi dzień.

WARZYWA : ciemnozielone!

W BROKUŁACH jest dużo witaminy C, która jest dobrym przeciwutleniaczem /© Bauer

Najskuteczniejszą substancją przeciwrakową w warzywach jest beta-karoten.
Zawierają go te zielone (ew. też pomarańczowe).
Cenne są również związki siarki obecne w czosnku i cebuli.

BROKUŁY & KALAFIOR

• Oprócz mnóstwa witamin i mikroelemenrów zawierają? olejki eteryczne, które dają o sobie znać podczas gotowania - wtedy wydziela się siarka. Te warzywa chronią nasze jelito i żołądek przed wystąpieniem raka.

• Dietetycy zalecają jadanie brokułów lub kalafiora (krótko gotowanych) przynajmniej raz w tygodniu, np. do obiadu.

KAPUSTA & BRUKSELKA

• To prawdziwe bomby mineralno-witaminowe. Zawierają m.in.: potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, beta-karoten, witaminy z grupy B i C, kwas foliowy.
Kapusta oczyszcza jelita z toksyn, przez co zmniejsza ryzyko pojawienia się raka jelita grubego.
Brukselka zwiększa ochronę organizmu przed nowotworem przełyku, płuc, pęcherza moczowego oraz jelita grubego.
• Dietetycy zalecają jedzenie miseczki kapusty (najlepiej surowej lub kiszonej) lub brukselki przynajmniej raz w tygodniu.

CZOSNEK & CEBULA

• Swoje działanie przeciwnowotworowe zawdzięczają głównie związkom siarki, które wzmacniają odporność na różne choroby.
Częste jadanie czosnku i cebuli zmniejsza ryzyko pojawienia się cukrzycy, zawału, a także nowotworu.

• Dietetycy zalecają, by dodawać ząbek czosnku lub plasterki cebuli do każdej surówki.

MARCHEW & SOK MARCHWIOWY

• Marchew zawiera bardzo dużo beta-karotenu i jest lekkostrawna. Udowodniono, że hamuje on wystąpienie zwłaszcza nowotworów związanych z paleniem tytoniu.

• Dietetycy zalecają jedzenie przynajmniej jednej marchewki dziennie.

POMIDORY & KETCHUP

• Pomidory i ich przetwory zawierają likopen - przeciwutleniacz bardzo skuteczny w wyłapywaniu wolnych rodników.

• Dietetycy zalecają, by codziennie zjeść pomidor lub łyżkę keczupu albo wypić szklankę soku pomidorowego.


Konsultacja dietetyczna: Katarzyna Okręglicka, dietetyczka, doktorantka SGGW
Znalezione w internecie.

WYDRUKOWAŁAM & ZAWIESIŁAM na drzwiach lodówki :-)

2 komentarze:

  1. Też zawieszę na drzwiach lodówki, dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I słusznie :-)
    Czytaj go, korzystaj i jedz zdrowo :-)

    OdpowiedzUsuń